Potrebujete poradiť? Zavolajte nám.
+421 948 992 100
(Po - Pia, 8:00 - 15:00)
Potrebujete poradiť? Zavolajte nám.
  +421 948 992 100 (Po - Pia, 8:00 - 15:00)

Ochorenie lipedém – 5 tipov pre jednoduchší život s touto chorobou



Ochorenie zvané lipedém je porucha ukladania tuku v oblasti dolných alebo horných končatín, ktorá postihuje predovšetkým ženy. V Českej republike ide o viac-menej neznáme ochorenie a aj keď už bol niektorým pacientkam lipedém diagnostikovaný, mnoho otázok zostáva nevyjasnených. V susednom Nemecku táto choroba postihuje každú 10. ženu. Zatiaľ, bohužiaľ, neexistuje účinná metóda na prevenciu vzniku lipedému, čo ženám situáciu značne sťažuje. Jednou z pacientiek trpiacich lipedémom je aj naša dlhoročná zákazníčka Cristina, práve z Nemecka. Cristina sa s nami podelila o 5 tipov, ktoré jej pomohli sa s lipedémom vyrovnať v každodennom živote.

Cristinin život s lipedémom

„Ahoj, volám sa Cristina, mám 30 rokov a minulý rok mi bol diagnostikovaný lipedém 1. stupňa. V tomto článku sa s vami chcem podeliť o to, čo mi pomohlo vyrovnať sa s týmto ochorením.“

Tip 1: Sebaprijatie je pri lipedéme obzvlášť dôležité

„Diagnóza lipedém. V prvej chvíli to znie príšerne. O tomto ochorení som si zisťovala informácie už pred termínom návštevy u lekára. Aj keď som v sebe stále mala iskričku nádeje, že mi môj flebológ stanoví inú diagnózu, než práve ono obávané ochorenie lipedém, bohužiaľ, nestalo sa tak. Najskôr som bola v šoku, potom sa mi ale uľavilo. Ako som zistila, nebola som zodpovedná za to, ako sa moje telo kvôli tejto chorobe premenilo. Príčina bola konečne pomenovaná. Majte stále na pamäti a opakujte si znova a znova: lipedém nie je vaša chyba.

Tip 2: Strava pri lipedéme

„To, že trpíte chorobou, za ktorú nie ste zodpovední, ešte neznamená, že s ňou nemôžete nič robiť.“ Lipedém síce nejde vyriešiť stravou ani cvičením, to ale neznamená, že sa môžete kľudne oddať nezdravému životnému štýlu. Aj naďalej by ste mali dbať o vyváženú a zdravú stravu. Ale aký typ stravy je vhodný práve pri ochorení lipedémom? V prípade lipedému, nanešťastie, neexistuje žiadne všeobecne odporúčané stravovanie. Každá žena musí sama na sebe vypozorovať, ktorá strava jej robí dobre. Lipedém zďaleka nepostihuje všetky tukové bunky vo vašom tele, takže stále existuje možnosť zbaviť sa „zdravého“ tuku.“

 

 

 

Tip 3: Šport pri lipedéme

„Aj šport by mal byť odteraz súčasťou vášho každodenného života. Ani v tomto prípade však neexistuje žiadny všeobecne platný návod. Niektoré ženy postihnuté lipedémom dosahujú dobré výsledky vďaka posilňovaniu, iné pri kardio cvičení, tímových športoch, crossfite, behaní atď. Je veľmi dôležité zvoliť si taký šport, ktorý vás bude baviť. Pretože pokiaľ niečo robíte neradi, tak pri tom ani nevydržíte. Zároveň by ste mali tiež dbať na nosenie kompresívnych legín, ktoré efekt športových aktivít ešte znásobia. 

Tip 4: Liečba lipedému

Existujú dva spôsoby liečby lipedému. Prvá metóda je konzervatívna: celoživotné nosenie kompresívnych pančúch a manuálna lymfodrenáž. V tomto prípade ide o liečbu lipedému bez chirurgického zásahu. A potom je tu chirurgická metóda liečby lipedému, ktorú by som tu chcela v krátkosti opísať. Rozhodnutie podstúpiť operáciu lipedému je nutné si dôkladne rozmyslieť. Ide o chirurgický zákrok, ktorý môže tiež viesť ku komplikáciám. Po mojej prvej liposukcii sa u mňa, bohužiaľ, vyskytol pásový opar. Výber chirurga nie je nič jednoduché, preto je obzvlášť dôležité navštíviť niekoľkých špecialistov. Osobne som navštívila 4 rôznych chirurgov, kým som urobila konečné rozhodnutie.

Po operácii lipedému by ste mali nosiť vhodnú kompresívnu bielizeň najmenej 6 týždňov, a to nepretržite vo dne, v noci. Preto by ste si určite mali zakúpiť niekoľko kusov bielizne, aby ste mali k dispozícii vždy aspoň jeden vypraný kus.

S kompresívnou bielizňou od LIPOELASTIC som bola spokojná hneď od samého začiatku. Jej pohodlnosť a funkčnosť ma úplne presvedčili o jej kvalite.

Tip 5: Zdieľanie skúseností 

Teraz sa dostávame k poslednému bodu, ktorý ja osobne považujem za veľmi dôležitý: vymieňajte si skúsenosti s ostatnými ženami postihnutými týmto ochorením! Pretože spoločne sme silnejšie. Človek, ktorý lipedémom sám trpí, pre vás bude mať úplne iné pochopenie než niekto, koho sa táto choroba netýka. Naša komunita na Instagrame už je naozaj veľká a prebieha tam úžasné zdieľanie osobných skúseností. Existujú tiež rôzne skupiny na Facebooku, ktoré sa zaoberajú témou lipedému, niekedy sa tu ale stretávam s trošku diskutabilnými príspevkami.

Z vlastnej skúsenosti vám však radím: buďte opatrní, s kým o svojej chorobe hovoríte. Nie každý porozumie vašej situácii alebo bude mať vôbec snahu pochopiť podstatu tohoto ochorenia. Vtedy som ja práve urobila túto chybu a zverila som sa svojmu šéfovi a kolegom, keď som sa rozhodovala o operácii. Ľudia ma za chrbtom ohovárali a predhadzovali mi podstúpenie estetickej operácie, keď sa potom u mňa objavila komplikácia, kvôli ktorej som musela byť hospitalizovaná. Preto si dobre rozmyslite, komu sa zveríte so svojim problémom. Ľudia, ktorých sa toto ochorenie netýka, s najväčšou pravdepodobnosťou nebudú mať pochopenie pre priebeh vašej choroby.

Dúfam, že pre vás boli moje tipy užitočné.

 

XOXO Cristina

 

Chcete sa dozvedieť ešte viac o téme lipedém? Potom si pozrite rozhovor o diagnostike a symptómoch lipedému.

 


Zaujala vás táto odpoveď?
Zdieľajte to so svojimi priateľmi

Produkty spomínané v tejto odpovedi:

PI unique
PI unique
PI unique
Bestseller
Surgeons
Čierna
Ružová

Podprsenka – špeciálny materiál UNIQUE, po 3 týždňoch po zákroku, zapínanie na zips vpredu, vhodná aj na športové aktivity

Skladom, Dátum odoslania: 24.04.2024
63,90 53,25 € bez DPH
TB leggings
TB leggings
TB leggings
Telová
Čierna

Dlhé legíny bez zipsov, s vysokým pásom zakončeným gumou, bez hygienického otvoru

Skladom, Dátum odoslania: 24.04.2024
55,90 46,58 € bez DPH
VBfLg Variant
VBfLg Variant
VBfLg Variant
FreeShipping
Telová
Čierna

Dlhá dámska bandáž – pod prsia, s graduovanou kompresiou, predným zapínaním na háčiky a očká a hygienickým otvorom

Skladom, Dátum odoslania: 24.04.2024
od 107,90 89,91 € bez DPH
Contact us
Tím LIPOELASTIC
Sme tu pre vás
Tel.: +421 948 992 100 (Po - Pia, 8:00 - 15:00)
Opýtajte sa

Váš email byl úspěšně přihlášen

Váš email už existuje

Při komunikaci nastala chyba, zkuste prosím přihlášení později

Váš email nebyl zadán korektně