Potrebujete poradiť? Zavolajte nám.
+421 948 992 100
(Po - Pia, 8:00 - 15:00)
Potrebujete poradiť? Zavolajte nám.
  +421 948 992 100 (Po - Pia, 8:00 - 15:00)

Lipedém – príznaky a diagnóza: Ako spoznám, že trpím lipedémom?



„Schudla som 15 kg, ale moje nohy a ruky ostali, bohužiaľ, bez zmeny,“

zverila sa nám 31-ročná Mirijam, ktorá trpela ochorením zvaným lipedém.

Lipedém je patologická porucha ukladania tuku, ktorá sa môže vyskytovať rovnomerne predovšetkým na nohách a pažiach, ale aj v oblasti zadočku a bokov. Toto ochorenie postihuje výhradne ženy a dá sa rozdeliť do troch rôznych stupňov. Prvými a zároveň typickými príznakmi tohoto ochorenia sú pocity napätia a bolesti v postihnutých oblastiach.
Stretli sme sa s pacientkou Mirijam, ktorá v minulosti tiež trpela týmto ochorením. Mirijam má dnes 31 rokov a lipedém jej bol diagnostikovaný pred 8 rokmi.
V nasledujúcom rozhovore sa dozviete, aké problémy mala Mirijam pred zistením ochorenia a ako sa jej život zmenil po stanovení diagnózy.

Mirijam, aké problémy vás trápili, skôr než ste sa rozhodla ísť k lekárovi?

Pracujem ako kaderníčka, takže celý deň stojím na nohách. Nohy ma boleli, boli napuchnuté a akoby stuhnuté. Mala som pocit, že mám „tučné nohy“ a myslela som si, že zadržiavam príliš veľa vody.

Môžete svoje problémy, prosím, opísať trochu konkrétnejšie?

Predovšetkým som v oblasti celých dolných končatín trpela veľkou bolesťou spojenou s pocitom tlaku a koža na nohách bola veľmi citlivá a napnutá. Pre lipedém je okrem iného tiež typické, že často dochádza k výskytu modrín. Všeobecne ste vo svojom vlastnom pohybe veľmi obmedzení a pocit napätia a tlaku je sprevádzaný bolesťou. Tiež som zápasila s pomarančovou kožou, ale ako som neskôr zistila, nešlo o celulitídu, ale práve o toto ochorenie – lipedém.

Boli postihnuté len vaše nohy?

Spočiatku sa problém týkal len nôh, ale neskôr som mala opuchnuté už  aj ruky. K lekárovi som sa objednala vlastne vďaka svojej maminke, pretože práve ona si všimla opuchy na mojich rukách, čo ju znervóznilo.

Na akého lekára ste sa obrátili?

Najskôr som navštívila svojho praktického lekára, lenže diagnóza lipedému môže byť stanovená len v ordinácii angiológa, flebológa nebo na žilnej klinike. A tak to bolo aj u mňa. V žilnej ordinácii som podstúpila vyšetrenie podkožného tuku a bolo mi diagnostikované ochorenie lipedém.

Aké sú podľa vás príčiny ochorenia lipedém?

Lipedém je v poslednom čase veľmi diskutovanou témou – našťastie! Keď mi bola pred 8 rokmi stanovená diagnóza, tak to ešte, bohužiaľ, nebolo príliš známe ochorenie.
Avšak dovolím si povedať, keďže som si po stanovení diagnózy vyhľadávala rad informácií, že ide o hormonálne ochorenie. Postihnuté bývajú výhradne ženy, väčšinou vo veku 20 až 55 rokov. V tomto ohľade hrajú kľúčovú rolu hormóny: puberta, tehotenstvo a menopauza sú kritickými životnými etapami vzhľadom k výskytu lipedému. Lipedém môže mať ale aj genetickú príčinu. U mňa bola myslím spúšťačom hormonálna antikoncepcia. Akonáhle som sa dozvedela svoju diagnózu, okamžite som antikoncepciu prestala užívať.

Ako ste sa zachovali po stanovení diagnózy? Urobili ste v svojom živote nejaké zmeny vzhľadom na diagnózu lipedému?

Bolesti s pocitom tlaku boli také nepríjemné, že som musela zaviesť určité opatrenia. Zmenila som svoj jedálniček a začala viac športovať. Dúfala som, že mi to pomôže trochu schudnúť, a tým zmierniť aj bolesti. Vďaka zmene jedálnička som schudla 15 kg, ale oblasti postihnuté lipedémom (nohy a paže), bohužiaľ, zostali bez zmeny. Nezmizli ani bolesti a pocity tlaku.

Ako presne znela vaša diagnóza?

Bol mi diagnostikovaný „lipedém 2. stupňa v oblasti nôh a paží“. Môj lekár mi o tomto ochorení podal komplexné informácie a predpísal mi kompresívne pančuchy a lymfatické masáže. Vďaka kompresii a lymfatickej masáži som sa síce cítila o niečo lepšie, moje ochorenie ale tieto opatrenia, bohužiaľ, nevyriešili. Veľmi často sa stáva, že pacientky s lipedémom počas veľmi krátkeho času výrazne priberú v oblasti nôh a paží, a tomu som sa chcela vyhnúť. Jediným riešením pre mňa teda bola liposukcia.

 

Pre zvýšenú účinnosť liečby lipedému je odporúčané nosenie kompresívnej bielizne. Pozrite si v našom e-shope špeciálnu kolekciu kompresívnych bandáží LIPOELASTIC.


Zaujala vás táto odpoveď?
Zdieľajte to so svojimi priateľmi

Produkty spomínané v tejto odpovedi:

LIPO slide
Čierna

LIPO slide – pomáha k jednoduchšiemu obliekaniu nohavicových bandáží

Skladom, Dátum odoslania: 23.04.2024
8,90 7,42 € bez DPH
TBfLg Variant
TBfLg Variant
TBfLg Variant
Telová
Čierna

Dlhá dámska nohavicová bandáž – so zakončením na priehlavku, predným zapínaním na háčiky a očká a hygienickým otvorom

Skladom, Dátum odoslania: 23.04.2024
od 95,90 79,91 € bez DPH
Contact us
Tím LIPOELASTIC
Sme tu pre vás
Tel.: +421 948 992 100 (Po - Pia, 8:00 - 15:00)
Opýtajte sa

Váš email byl úspěšně přihlášen

Váš email už existuje

Při komunikaci nastala chyba, zkuste prosím přihlášení později

Váš email nebyl zadán korektně